Terug

- we zijn de layout van de Groene Hoed Website aan het bijwerken -

Ecolink Solutions ABCAT Houtrookfilter

2-3 werkdagen

 • Leverbaar

De ABCAT is een gepatenteerde houtrookfilter met een katalysator. Efficiëntere verbranding, minder uitstoot, en dus minder overlast voor de buren.

€ 390,-

 • Gratis verzenden tot 31 kg Tooltip Pallets vanaf 31kg versturen kost €50,-.
 • Voorraadhoudend, dus meeste artikelen snel in huis.
 • Hoge prijs-kwaliteit verhouding
 • Persoonlijke support en hoge service

Product omschrijving

Ecolink Solutions ABCAT Houtrookfilter

Een katalysator en houtrookfilter voor op de kachel

 • Tot 90% vermindering van uitstoot van schadelijke stoffen
 • Eenvoudig te plaatsen en schoon te maken
 • Gaat zeker 20 stookseizoenen mee

Schoner stoken

Stoken op hout is in meerdere opzichten een goed alternatief voor het verwarmen met fossiele brandstof. Hout is echter chemisch gezien een zeer complexe brandstof. Het komt er eigenlijk op neer dat het stoken van hout in kachels, zelfs in de beste en duurste kachels en met het mooiste hout, altijd gepaard gaat met de uitstoot van geurstoffen, roet, fijnstof en vele andere stoffen. Op dat punt schiet deze innovatieve techniek te hulp. Vrijwel iedere auto heeft momenteel een katalysator en/of roetfilter om het onvermijdelijke CO en roet van  automotoren terug te dringen. Ecolink Solutions past de roetfilter-technologie nu ook toe op de “uitlaat” van houtgestookte kachels.

Met een ABCAT houtrookfilter verminderd u de uitstoot van uw houtkachel of ketel en voorkomt u stookoverlast. De ABCAT breekt roet en geurstoffen in houtrook af door deze katalytisch na te  verbranden. Zo verlaagd u de uitstoot van schadelijke verbindingen, roet en fijnstof en blijft uw  schoorsteen langer schoon en is er minder stookhinder en stankoverlast. Uw buren zullen u  dankbaar zijn!

De katalysator bevindt zich in een ronde module die als een soort doorlatende klep in de kachelpijp is gemonteerd.
De ABCAT is een Nederlands-Duits product voor gebruik met hout gestookte kachels en ketels met uiteenlopende vermogens.

Wat doet de ABCAT® houtrookfilter precies?

 • Het is de enige goede én betaalbare katalysator als oplossing voor houtrookoverlast
 • Hij rekent af met onverbrande deeltjes in houtrook
 • Deze deeltjes worden in de katalysator afgebroken, waardoor de kachel buiten nagenoeg niet meer te ruiken is
 • Fijnstof, schadelijke stoffen en geurverbindingen worden op molecuulniveau afgebroken en omgezet in onschadelijke stoffen
 • Hij is grotendeels zelfreinigend en kan eenvoudig worden schoongemaakt
Verder is altijd nodig: een goede kachel, een goed kanaal en goed stookgedrag. Daarom wordt met de ABCAT® houtrookfilter een uitgebreide (digitale) stookinstructie meegeleverd.
Voorbeeld toepassing houtrookfilter

Effect van toepassing houtrookfilter
De figuur laat een vergelijk zien van probleemstoffen die in een houtrook afvoerkanaal, zonder en met ABCAT houtrook filter, kunnen voorkomen.

Werking van het filter

Het filter in de ABCAT bestaat uit een palladium en/of platinakatalysator. Het katalysator materiaal bevindt zich in een ronde module die als een soort doorlatende klep in de kachelpijp is gemonteerd. Het grootste gedeelte van de houtrook gaat door deze katalysator. De katalysator kraakt onvolledig verbrande verbindingen zoals koolwaterstofverbindingen die de kleur en de geur aan houtrook geven. Daarnaast werkt de katalysator als filter waarmee een deel van het fijnstof (vliegas) wordt afgevangen. Een katalysator heeft temperatuur en (rest-) zuurstof uit de houtrook nodig om chemische verbindingen te kraken en vlamloos na te verbranden. Al vanaf een houtrooktemperatuur van circa 100°C worden verbindingen gekraakt. Voor het omzetten van hardnekkige verbindingen is een temperatuur van 300- 350°C vereist. De ABCAT wordt daarom direct op of achter een kachel geplaatst.

De ABCAT kan worden geleverd met een insteekthermometer met een meetbereik tot 500°C en een analoge schaal. Daarop kan de temperatuur van het rookgas en daarmee de bedrijfstoestand van de katalysator constant (real time) worden afgelezen. Deze is te selecteren in het menu rechts boven.

 

Flexibel en eenvoudig in gebruik

Het filter heeft geen elektrische of andere aansluiting nodig. Mocht het filter na enkele stookseizoenen moeten worden vervangen dan volstaat het om enkel de module te verversen, de kachelpijp kan op zijn plaats blijven. Dit is een bijzonder eenvoudige handeling.

Schoorsteentrek

Het grootste gedeelte van de houtrook gaat door de ABCAT katalysator. Daarbij wordt de natuurlijke trek in de schoorsteen nauwelijks beïnvloed. De module kan echter in een bypass stand worden gedraaid waarbij de houtrook ongehinderd – maar onbehandeld – langs de module stroomt wanneer de trek even onvoldoende is, of de kachel nog te koud.

 

Montage

Voor de montage wordt het eerste pijpstuk achter de kachel of ketel vervangen door het pijpstuk met de ABCAT. Het pijpstuk van de ABCAT is omkeerbaar en hoeft niet een in bepaalde stromingsrichting van de houtrook te worden gemonteerd. De ABCAT kan in elke
gewenste stand worden gemonteerd, horizontaal, verticaal of onder elke willekeurige hoek.
Het ontwerp en het gebruik van de kachel en de plaatsing van de ABCAT moeten zodanig zijn dat vlammentongen de katalysator niet kunnen bereiken.
De greep en het afdichtdeksel moeten bereikbaar zijn omdat de katalysatormodule regelmatig uit het pijpstuk moet worden genomen om deze vrij te maken van de asresten die zich daarin hebben verzameld.
Lees hier hier meer over de randvoorwaarden van plaatsing van de ABCAT:

Instructies voor de plaatsing van een ABCAT (PDF)


Optie voor extra verjongingsstuk

Optioneel kan een afwaterend aansluitstuk voor pijpdiameters van 150 mm besteld worden. Hiermee kan de ABCAT nog eenvoudiger worden aangesloten op de kachel(pijp). Deze component is in het menu rechtsboven mee te bestellen.


Randvoorwaarden voor plaatsing

 • Vereiste temperatuurpieken van min 300°C
 • Optimale werkingstemperatuur ABCAT 250°C – 350°C
 • Maximale temperatuur 700°C
 • Onderdruk (trek) warme schoorsteen minimaal 15 Pa
 • ABCAT moet bereikbaar blijven voor onderhoud


Uitvoering

De houder, de modules en het filtermateriaal zijn vervaardigd uit staal en RVS. De katalysator in de ABCAT is een edelmetaal katalysator (palladium).
De ABCAT is bestand tegen temperatuurschokken en andere schokken. Het filter is robuust, duurzaam en natuurlijk recyclebaar. Het filter wordt in Nederland geproduceerd en is patentrechtelijk beschermd. Op de constructie van het filter wordt garantie verleend over een periode van 2 jaar.

LET OP, de ABCAT is alleen in RVS rookkanaal uitstraling te verkrijgen

Verschillende beschikbare modellen ABCAT houtrookfilters

Diameter Lengte Prijs
Ø150mm 250 mm €390
Ø150mm 500 mm €395
Ø150mm 1000 mm €410

 

Onderhoud en levensduur

De houtrookfilter is zeer eenvoudig schoon te maken door de ABCAT uit te kloppen of af te spoelen. De ABCAT is gemaakt van staal, RVS en edelmetaal en gaat zeker 20 stookseizoenen mee.

Overspuiten

Het ABCAT-houtrookfilter wordt geleverd in blank RVS. In dit filmpje wordt in een paar stappen uitgelegd uit hoe u het houtrookfilter in (zwarte) kleur kan spuiten.Levering

Wij leveren het filter bij u thuis af. Ze worden degelijk verpakt. Nadat wij uw bestelling hebben ontvangen kunt u het filter binnen een week thuis verwachten (beetje afhankelijk van het formaat).
Het houtrookfilter wordt geleverd met handboek.

Samenvatting specificaties ABCAT houtrookfilter

Toepassingsgebied Houtige biomassa gestookte installaties
Toegepaste “filtertechniek” Volledig metalen palladium katalysator
Werking Gebaseerd op katalytische oxidatie en mechanische filtering
Behandeling/reductie van emissie Koolwaterstofverbindingen, CO, fijnstof
Plaatsing Direct na de monding van de kachel
Plaatsingsrichting Horizontaal, verticaal en elke stand daartussen
Werkzame temperatuur katalysator Vanaf 100°C, >350°C optimaal
Maximum temperatuur katalysator 800°C
Toegestane brandstof Onbehandeld stookhout met max. 20% vocht
Vermindering fijnstof emissie (met name PM2.5) Tot 95%
Vermindering PAK's emissie Tot 90%
Vermindering CO emissie Tot 65%
Drukverlies bij 0,5 - 1m/s (katalysator schoon) Bypass 0-1 Pa, operationeel 2-5 Pa
Materiaal RVS
Garantie 2 jaar op constructie
Levensduur
Zeker 20 stookseizoenen

 

Veel gestelde vragen over het houtrookfilter

Bekijk deze pagina met een uitgebreid overzicht veelgestelde vragen over de ABCAT en toepassing.

Handboek houtrookfilter
Aarzel niet om meer informatie te krijgen over beschikbaarheid van het filter via

info@groenehoedduurzaam.nl

Comfortabel stoken met minder uitstoot en overlast door dit ABCAT houtrookfilter.

Verzend informatie

Verzend informatie

Gratis verzending tot 31 kg met PostNL. Bij 32 of meer kg schakelen we pallet-transport of een koerier in. Hiervoor vragen wij €50,00. Inspecteert u na ontvangst of alles in goede staat is aangekomen.

Meer informatie

Na verzending krijgt u een e-mail met een indicatie van levering. Bij pallets is helaas geen tijdvak-indicatie mogelijk. Nadat u een bestelling heeft gemaakt, ontvangt u de aankoopfactuur als pdf bijlage in de mail met de orderbevestiging.

Product tags

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
ABCAT Houtrookfilter

ABCAT Houtrookfilter

€ 390,-

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »