Menu
0
Top producten voor scherpe prijzen
Veel op voorraad en snel leverbaar
Uitstekende service
Verstand van zaken

Eenvoudige aanpak om uw woning van het gas af te krijgen

U ziet de nieuwsberichten over klimaat verandering. Inmiddels is het bekend dat we in de toekomst onze woningen niet meer grootschalig met gas gaan verwarmen. Wellicht vraagt u zich af welke mogelijkheden u heeft om van het gas af te gaan. Hoe kunt u uw woning voorzien van elektriciteit, verwarming en warm water zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen?

Nul op de meter

Een nul op de meter woning is een woning die in staat is volledig zijn eigen energiebehoefte op te wekken.  Aan het eind van het jaar staat er ‘nul’ op de gas en stroom meter. Om dit voor elkaar te krijgen vinden wij een integrale aanpak, waarbij de woning volledig in staat is om de gebruikte energie op een duurzame manier op te wekken, de beste oplossing. Vaak zijn deze oplossingen complex en gepaard met intensieve investeringen. Maar deze investeringen verdienen zichzelf in de loop der jaren dubbel en dwars terug.
Wij kunnen u helpen bij het realiseren van een dergelijk systeem voor uw woning. Onze specialisten kunnen voor u een energieneutraal ontwerp maken en vervolgens ook aanleggen, zodat u volledig ontzorgd wordt. Bekijk hier de mogelijkheden.

 

Eenvoudig van het gas af

Is de bovengenoemde aanpak te complex en wilt u toch van het gas af? Er zijn gelukkig nog meer manieren om dit bereiken.
Uw benodigde elektriciteit kunt u opwekken door middel  van zonnepanelen. Mocht uw eigen dak het niet toelaten om deze te plaatsen, dan is het mogelijk duurzame elektriciteit extern in te kopen via zon- of windaandelen.
De uitdaging zit hem in het verwarmen van uw woning en tapwater. Deze warmte kan worden geproduceerd door bijvoorbeeld een warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt water op basis van energie uit de buitenlucht of bodem. Dit warme water gebruikt u vervolgens voor uw tapwater of verwarmingscircuit. Voor de effectiviteit van het systeem is het belangrijk dat uw woning beschikt over vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

Een andere aanpak is dat u de opwekking van warm tapwater en verwarming scheidt. Zo kunt u voor beide afzonderlijk een effectieve oplossing  selecteren.

  • Voor het tapwater zijn er meerdere opties zonder gas beschikbaar (bijv. boilers, zonnecollectoren en doorstromers).
  • Voor de verwarming kiest u per ruimte aan de hand van de warmtevraag de beste oplossing met de laagste kosten.
  • Het koken met gas kunt u realiseren door middel van inductie-koken.

 

 

De woonkamer verwarmen

De woonkamer is de primaire verblijfsruimte in het huis. Deze ruimte heeft meestal het grootste volume, en dient het best verwarmd te worden. Dit vertaalt zich in een groot benodigd verwarmingsvermogen over relatief lange periodes. De hoge energievraag uitgedrukt in kWh zal de keuze voor het meest (kosten-)efficiënte verwarmingssysteem bepalen.

Laten we als voorbeeld een woonkamer nemen die een verwarmingsvermogen van 6 kW vraagt. Dat betekent dat we een verwarmingsbron moeten selecteren met een capaciteit van minimaal 6 kW om in staat te zijn de ruimte op temperatuur te krijgen. Vervolgens stellen we dat gedurende een strenge winterperiode van 2,5 maand deze verwarming 8 uur per dag brandt. Dat komt neer op een energievraag van 6 kW * 8 uur * 75 dagen = 3600 kWh.

Als we dit elektrisch willen verwarmen, wordt dit een dure aanpak. Elektrische kachels zetten elektrische energie nagenoeg 1 op 1 om in verwarmingsenergie. Om 3600 kWh elektrisch te verwarmen met een kWh-prijs van 53 cent, komt dat neer op €1908,00 aan verbruikskosten. Dat alleen voor deze woonkamer gedurende de winterperiode.

Vandaar dat het interessant is om voor de hoofdverwarming in de woonkamer naar een bron met een lager stroomverbruik te kijken. Een aantal opties zijn:

- Warmtepompen;
- Inverter-airco warmtepomp: blaast geforceerd warmte lucht in;
- Infrarood panelen: verwarmen de oppervlaktes in plaats van de lucht in de ruimte;
- Zonnecollectoren;
- Houtkachel
- Pelletkachel


Het nadeel van zonnecollectoren en lucht-water warmtepompen is dat hun efficiëntie tijdens de winter periode het laagste is, terwijl dan juist de grootste warmtevraag is. Desondanks is het nog steeds mogelijk om deze slim toe te passen.

Met een hout of pelletkachel kunt u veel warmte opwekken tegen relatief lage kosten. De nadelen kunt u ondervangen door duurzaam hout of pellets te gebruiken. Tevens kunt u eventuele overlast van houtkachels beperken door toepassing van een houtrook filter of katalysator.
In het voor- en najaar, wanneer de binnentemperatuur slechts een klein zetje nodig heeft en u dus liever niet de kachel aanzet, is een elektrisch paneel een optie.

Hout/pellet kachels met CV koppeling

Er is een variant op de hout- en pelletkachel met een ingebouwde CV-koppeling. Deze beschikken over een boilervat zodat tijdens het stoken ook warm water wordt mee-verwarmd. Het vermogen van de kachel wordt verdeeld tussen stralingswarmte naar de ruimte, en warmte afgegeven aan water in de boiler. Deze warmte kan vervolgens worden gebruikt in radiatoren, vloerverwarming of afgegeven worden aan tapwater. Bij deze toepassing van een kachel met boiler is nagenoeg altijd een buffervat nodig om de warmte in op te slaan.  Dit zodat de warmte ook op een later tijdstip kan worden gebruikt, wanneer de kachel niet brandt.

 

Is een hout of pelletkachel wel duurzaam?

Daar zijn verschillende interpretaties over. Ons standpunt is dat de toepassing duurzaam kan zijn, mits aan de juiste voorwaarden wordt voldaan.
De aanvoer van het hout of pellets mag niet ten koste gaan van natuurlijke rijkdom. Zo mag er geen hout van oerbossen worden gekapt en als pellets worden vermalen. Hout afkomstig als bijproduct uit de meubelindustrie of natuuronderhoud is uitstekend geschikt. Zeker wanneer de bossen op een verantwoorde manier worden aangeplant en onderhouden.
Als dit hout op de juiste manier wordt verbrand en (en al dan niet voorzien van een katalysator)  geen overlast veroorzaakt of schadelijke stoffen uitstoot, dan  geloven wij in een duurzame toepassing van een hout- of pelletkachel.

Slaap- en studeerkamer verwarmen

Deze kamers hebben meestal een korte en intensieve warmtevraag. Zo is in de slaapkamer slechts kort voor het slapen gaan behoefte aan verwarming. In de loop van de nacht mag de temperatuur weer dalen. In een studeer kamer dient de ruimte in een korte tijd op temperatuur te geraken en deze een paar uur te behouden.
In deze ruimtes zou een elektrische convector goed werken. Mits deze beschikt over een thermostaat functie. Elektrische kachels produceren in een korte tijd veel warmte. Ze zijn energie intensief, maar wanneer het kleine ruimtes betreft, gedurende een korte periode, valt het energieverbruik mee.
De thermostaat functie is in deze erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat  de verwarming zichzelf uitschakelt nadat de gewenste temperatuur is bereikt. Zonder deze functie zou de verwarming te veel energie vragen, en onnodig verwarmen.

Als alternatief op elektrische wandverwarming in de studeer kamer zijn infrarood panelen een optie. Met name omdat in de studeerkamer lang op eenzelfde plek wordt gezeten (achter het bureau of de computer). Infrarood panelen stralen een oppervlakte aan, zodat er gericht verwarmd kan worden, met een minimaal onnodig energie gebruik.

Voor badkamers is elektrische verwarming ook geschikt. Dit zijn meestal kleinere ruimtes met een korte intense warmtevraag. Hier is tevens de mate van beveiliging tegen vocht en schokken belangrijk.

Tapwater

Tapwater is het water dat u in de douche, keuken en wasbak gebruikt. Dit water is in principe drinkbaar. In verband met mogelijke legionella besmetting moet het warme water periodiek tot meer dan 55 graden Celsius worden opgewarmd. Er zijn verschillende methodes om hier zonder gas in te voorzien:

- Elektrische boilers(al dan niet met warmtewisselaar voor zonnecollector of houtkachel);
- Warmtepomp(boiler)
- Instant heater


De warmtepomp verbruikt de minste energie. Deze maakt gebruik van de aanwezige energie in de lucht of bodem om het water te verwarmen. Hij levert een veelvoud aan verwarmingsenergie ten opzichte van de elektriciteit die nodig is om het apparaat te laten functioneren.

De elektrische boiler is een grote waterkoker met een geïsoleerd voorraadvat. Omdat de boiler de tijd krijgt om het water in het vat op te warmen kan deze op een enkele stroomgroep zonder krachtstroom functioneren.
Sommige boilers beschikken over een warmtewisselaar en worden gevoed vanuit een cv-kachel, zonnecollector of warmtepomp. Het elektrisch verwarmingselement dient dan alleen als back-up. Hierdoor wordt het energieverbruik van de elektrische boiler flink verlaagd, maar kan er altijd op het elektrische element worden teruggevallen indien extra verwarming nodig is.

De instant heater wordt ook wel doorstromer of elektrische geiser genoemd. Dit apparaat werkt zonder voorraadvat en verwarmt het water op het moment dat het er door heen stroomt. Binnen een seconde wordt het water van 10 naar 55 graden opgewarmd.  Om dit voor elkaar te krijgen is een gewone stroom aansluiting niet voldoende. Een doorstromer die in staat is om uw douche van warm water te voorzien heeft al snel 12 kW aan vermogen nodig. Hierdoor is een zwaardere stoomaansluiting op uw woning noodzakelijk.

 

Hoe te beginnen

Zoals u al leest zijn er veel mogelijkheden om gasloos te wonen. In deze blog probeerden we een helder overzicht te geven van een aantal opties. De precieze invulling hang af van uw comfort, woning en budget. De oplossingen met het hoogste rendement vragen vaak de hoogste investering. Maar het is toch mogelijk om met kleinschalig maatwerk al een heel eind te komen.

Een goede eerste stap is bijna altijd om de woning goed te isoleren. De kosten voor de extra isolatie zijn vaak veel kleiner dan de besparing op de energie kosten. In sommige gemeentes is hier zelfs een speciale subsidie voor beschikbaar. Als u door verbeterde isolatie minder verwarming nodig heeft wordt een gasloze verwarmingsoplossing meteen een stuk eenvoudiger.

Vergeet ook niet om te kijken bij de ISDE subsidieop duurzame warmtebronnen. Hiermee kunt u vaak enkele honderden tot duizenden euro’s aan subsidie geld terugvragen. Bijvoorbeeld voor warmtepompen, zonnecollectoren of pelletkachels.

Lees meer
Lees minder
Door het gebruiken van onze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Manage cookies

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Taal & Valuta

{literal} {/literal}