Terug

Ecolink Solutions ABCAT Houtrookfilter met een diameter van 180 mm

 • ABCAT Houtrookfilter met een diameter van 180 mm
 • ABCAT Houtrookfilter met een diameter van 180 mm
 • ABCAT Houtrookfilter met een diameter van 180 mm
 • ABCAT Houtrookfilter met een diameter van 180 mm
 • ABCAT Houtrookfilter met een diameter van 180 mm
 • ABCAT Houtrookfilter met een diameter van 180 mm
 • ABCAT Houtrookfilter met een diameter van 180 mm
 • ABCAT Houtrookfilter met een diameter van 180 mm
 • ABCAT Houtrookfilter met een diameter van 180 mm
 • ABCAT Houtrookfilter met een diameter van 180 mm

14 dagen

 • Leverbaar

De ABCAT is een gepatenteerde houtrookfilter met een katalysator. Diameter 180 mm. Efficiëntere verbranding, minder uitstoot, en dus minder overlast voor de buren.

525,-

Zet op verlanglijst

 • Gratis verzenden tot 31 kg TooltipPallets vanaf 31kg versturen kost €50,-.
 • Voorraadhoudend, dus meeste artikelen snel in huis.
 • Hoge prijs-kwaliteit verhouding
 • Persoonlijke support en hoge service
Placeholder9,3

500+ Beoordelingen

“Waardering door onze klanten”

Productomschrijving

Ecolink Solutions ABCAT Houtrookfilter met een diameter van 180 mm

Een katalysator en houtrookfilter voor op de kachel

 • Tot 96% vermindering van uitstoot van schadelijke stoffen
 • Eenvoudig te plaatsen en schoon te maken
 • Gaat zeker 20 stookseizoenen mee

Verantwoord schoner stoken

Stoken op hout is in meerdere opzichten een goed alternatief voor het verwarmen met fossiele brandstof. Hout is echter chemisch gezien een zeer complexe brandstof. Het komt er eigenlijk op neer dat het stoken van hout in kachels, zelfs in de beste en duurste kachels met het mooiste hout, altijd gepaard gaat met de uitstoot van geurstoffen, roet, fijnstof en vele andere stoffen. Op dat punt schiet deze innovatieve techniek te hulp. Vrijwel iedere auto heeft momenteel een katalysator en/of roetfilter om de onvermijdelijke CO (koolstofmonoxide) en het roet van automotoren terug te dringen. Ecolink Solutions past de roetfilter-technologie nu ook toe op de ‘uitlaat’ van houtgestookte kachels. De katalysator bevindt zich in een ronde module die als een soort doorlatende klep in de kachelpijp is gemonteerd. De ABCAT is een houtrookfilter van Nederlands-Duitse komaf. Het product is ideaal voor hout gestookte kachels en ketels met uiteenlopende vermogens.

Met een ABCAT houtrookfilter verminderd u de uitstoot van uw houtkachel of ketel en voorkomt u stookoverlast. De ABCAT breekt roet en geurstoffen in houtrook af door deze katalytisch na te verbranden. Zo verlaagt u de uitstoot van schadelijke verbindingen, roet en fijnstof. Uw schoorsteen blijft daardoor langer schoon en u kunt het overlast van rook en stank verminderen. Uw buren zullen u dankbaar zijn!

Kortom, de voordelen van een ABCAT houtrookfilter:

 • Geur van de rook wordt beperkt;
 • Tot 96% vermindering van uitstoot van schadelijke stoffen, dus verantwoord stoken ;
 • Reiniging en montage is zeer eenvoudig.

 

Wat doet de ABCAT® houtrookfilter precies?

 • Het is de enige goede én betaalbare katalysator als oplossing voor houtrookoverlast.
 • Het rekent af met onverbrande deeltjes in houtrook.
 • De onverbrande deeltjes worden in de katalysator afgebroken, waardoor de kachel buiten nagenoeg niet meer te ruiken is.
 • Fijnstof, schadelijke stoffen en geurverbindingen worden op molecuulniveau afgebroken en omgezet in onschadelijke stoffen.
 • Het is grotendeels zelfreinigend en kan eenvoudig worden schoongemaakt!

Verder zijn altijd nodig: een goede kachel, een goed kanaal en goed stookgedrag. Daarvoor wordt met de ABCAT® houtrookfilter een uitgebreide (digitale) stookinstructie meegeleverd.
Voorbeeld toepassing houtrookfilter

Effect van toepassing houtrookfilter

Dit figuur laat een vergelijking zien van probleemstoffen die in een houtrook afvoerkanaal, zonder en met ABCAT houtrook filter, kunnen voorkomen.

Werking van het filter

Het filter in de ABCAT bestaat uit een palladium en/of platinakatalysator. Het katalysator materiaal bevindt zich in een ronde module die als een soort doorlatende klep in de kachelpijp is gemonteerd. Het grootste gedeelte van de houtrook gaat door deze katalysator. De katalysator kraakt onvolledig verbrande verbindingen, zoals koolwaterstofverbindingen die de kleur en de geur aan houtrook geven. Daarnaast werkt de katalysator als filter waarmee een deel van het fijnstof (vliegas) wordt afgevangen. Een katalysator heeft een hoge temperatuur en (rest-) zuurstof uit de houtrook nodig om chemische verbindingen te kraken en vlamloos na te verbranden. Al bij een houtrooktemperatuur van circa 100°C worden verbindingen gekraakt. Om de hardnekkige verbindingen om te zetten, is een temperatuur van 300- 350°C vereist. De ABCAT wordt daarom direct op of achter een kachel geplaatst.

De ABCAT kan worden geleverd met een insteekthermometer met een meetbereik tot 500°C en een analoge schaal. Daarop kan de temperatuur van het rookgas, en daarmee de bedrijfstoestand van de katalysator, constant (real time) worden afgelezen. U kunt voor deze optie kiezen, door het te selecteren in het menu rechtsboven deze pagina.

Flexibel en eenvoudig in gebruik

Het filter heeft geen elektrische of andere aansluiting nodig. Mocht het filter na enkele stookseizoenen moeten worden vervangen dan volstaat het om enkel de module te verversen. De kachelpijp kan op zijn plaats blijven. Dit is een bijzonder eenvoudige handeling!

 

Schoorsteentrek

Het grootste gedeelte van de houtrook gaat door de ABCAT katalysator. Daarbij wordt de natuurlijke trek in de schoorsteen nauwelijks beïnvloed. De module kan echter in een bypass-stand worden gedraaid waarbij de houtrook ongehinderd – maar onbehandeld – langs de module stroomt wanneer de trek even onvoldoende is. Ditzelfde geldt wanneer de kachel nog te koud is.

 

Montage

Voor de montage wordt het eerste pijpstuk achter de kachel of ketel vervangen door het pijpstuk met de ABCAT. Het pijpstuk van de ABCAT is omkeerbaar en hoeft niet een in bepaalde stromingsrichting van de houtrook te worden gemonteerd. De ABCAT houtrookfilter kan eenvoudig in een gewenste stand worden gemonteerd. Dit kan bijvoorbeeld horizontaal, verticaal of onder elke willekeurige hoek. Het ontwerp en gebruik van de kachel met de plaatsing van de ABCAT moeten zodanig zijn dat vlammentongen de katalysator niet kunnen bereiken.

De greep en het afdichtdeksel moeten bereikbaar zijn, omdat de katalysatormodule regelmatig uit het pijpstuk moet worden genomen. Bijvoorbeeld bij het vrijmaken van de asresten die zich daarin hebben verzameld.


Voor meer informatie over de randvoorwaarden van plaatsing van de ABCAT, verwijzen wij u naar dit document:

Instructies voor de plaatsing van een ABCAT (PDF)


Optie voor extra verjongingsstuk

Optioneel kan een afwaterend aansluitstuk voor pijpdiameters van 180 mm besteld worden. Hiermee kan de ABCAT nog eenvoudiger worden aangesloten op de kachel(pijp). Deze component is in het menu rechtsboven deze pagina mee te bestellen.


Randvoorwaarden voor plaatsing

 • Vereiste temperatuurpieken van min 300°C
 • Optimale werkingstemperatuur ABCAT 250°C – 350°C
 • Maximale temperatuur 700°C
 • Onderdruk (trek) warme schoorsteen minimaal 15 Pa
 • ABCAT moet bereikbaar blijven voor onderhoud


Uitvoering

De houder, de modules en het filtermateriaal zijn vervaardigd uit staal en RVS. Het ABCAT houtrookfilter bestaat uit een katalysator voor op de kachel. De katalysator in de ABCAT is een edelmetaal katalysator (palladium). De ABCAT is bestand tegen temperatuurschokken en andere schokken. Het filter is robuust, duurzaam en natuurlijk recyclebaar. Het filter wordt in Nederland geproduceerd en is patentrechtelijk beschermd. Op de constructie van het filter wordt garantie verleend over een periode van 2 jaar.

LET OP: de ABCAT is alleen in RVS rookkanaal uitstraling te verkrijgen.

Verschillende beschikbare modellen ABCAT houtrookfilters

DiameterLengtePrijs
Ø180mm330 mm€525
Ø180mm500 mm€525
Ø180mm1000 mm€560

 

Onderhoud en levensduur

Het houtrookfilter is zeer eenvoudig schoon te maken door de ABCAT uit te kloppen of af te spoelen. De ABCAT is gemaakt van staal, RVS en edelmetaal en gaat zeker 20 stookseizoenen mee.


Overspuiten

Het ABCAT-houtrookfilter wordt geleverd in blank RVS. In onderstaand filmpje wordt in een paar stappen uitgelegd hoe u het houtrookfilter in een andere kleur kunt spuiten. Hier is bijvoorbeeld te zien hoe de houtrook filter mat zwart gespoten wordt.

 Levering

Wij leveren het filter bij u thuis af. Ze worden degelijk verpakt. Nadat wij uw bestelling hebben ontvangen kunt u het filter binnen een week thuis verwachten. Dit is afhankelijk van het formaat.
Het houtrookfilter wordt geleverd met handboek.

 

Samenvatting specificaties ABCAT houtrookfilter

ToepassingsgebiedHoutige biomassa gestookte installaties
Toegepaste “filtertechniek”Volledig metalen palladium katalysator
WerkingGebaseerd op katalytische oxidatie en mechanische filtering
Behandeling/reductie van emissieKoolwaterstofverbindingen, CO, fijnstof
PlaatsingDirect na de monding van de kachel
PlaatsingsrichtingHorizontaal, verticaal en elke stand daartussen
Werkzame temperatuur katalysatorVanaf 100°C, >350°C optimaal
Maximum temperatuur katalysator800°C
Toegestane brandstofOnbehandeld stookhout met max. 20% vocht
Vermindering fijnstof emissie (met name PM2.5)Tot 95%
Vermindering PAK's emissieTot 90%
Vermindering CO emissieTot 65%
Drukverlies bij 0,5 - 1m/s (katalysator schoon)Bypass 0-1 Pa, operationeel 2-5 Pa
MateriaalRVS
Garantie2 jaar op constructie
Levensduur
Zeker 20 stookseizoenen

Veelgestelde vragen over het houtrookfilter

Bekijk deze pagina met een uitgebreid overzicht veelgestelde vragen  over de ABCAT en toepassing.

Handboek houtrookfilter


Aarzel niet om meer informatie te krijgen over beschikbaarheid van het filter via

info@groenehoedduurzaam.nl

Met de ABCAT houtrookfilter wordt de geur van de rook verminderd, heeft u minder uitstoot en daardoor minder overlast. Dat betekent comfortabel, verantwoord en schoner stoken.

Verzend informatie

Verzend informatie

Gratis verzending tot 31 kg met PostNL. Vanaf 31 kg schakelen we pallet-transport of een koerier in. Hiervoor vragen wij €50,00. Inspecteert u na ontvangst of alles in goede staat is aangekomen.

Meer informatie

Na verzending krijgt u een e-mail met een indicatie van levering. Bij pallets is helaas geen tijdvak-indicatie mogelijk. Nadat u een bestelling heeft gemaakt, ontvangt u de aankoopfactuur als pdf bijlage in de mail met de orderbevestiging.

Media

Product tags

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ABCAT Houtrookfilter met een diameter van 180 mm

  ABCAT Houtrookfilter met een diameter van 180 mm

  525,-

  Green Hat Holland 9.3 / 10 - 270 Reviews @ Webwinkelkeur