Menu
EUR

Het kiezen van een passende houtkachel

Overweegt u een kachel aan te schaffen en is dit uw eerste keer dat u te maken heeft met kachels? In dit stuk gaan we in op verschillende vragen en feiten omtrent kachels.

Goed om te weten bij de aanschaf van een kachel

Gebaseerd op onze eigen ervaringen, volgt hier een feitelijke inzicht in hout gestookte kachels. 
Wij raden u aan om voorafgaand het volgende te bepalen:

  1. het benodigde vermogen van uw kachel in kW (verderop in de tekst leggen we uit hoe dit is te bepalen);
  2. de stijl van de kachel, vorm, voorzieningen, uitstraling;
  3. het formaat van de kachel.

houtkachel kiezen

Kwaliteit voor een eerlijke prijs

Alle kachels die wij aanbieden worden geproduceerd en ingekocht binnen Europa waar kwaliteitscontroles en productiereglementen strikt worden nageleefd. Doordat wij te maken hebben met minder tussenpersonen kunnen wij onze prijzen laag houden. Ons team is hier om u te informeren en te adviseren. Samen zoeken we naar een kachel die past bij uw specifieke situatie.

In ons assortiment vindt u een groot scala aan kwalitatieve kachels van verschillende stijlen, formaten en vermogens. De kachels die wij leveren voldoen aan de Eco Design 2022 normen.
Het glas dat verwerkt is in de kachel wordt gemaakt door de Duitse fabrikant genaamd Schott; een van de grootste en meest gespecialiseerde fabrikanten ter wereld.
Het speksteen in de kachels is vervaardigd van hoge kwaliteit steen dat word gewonnen in Italië en afgewerkt volgens strenge normen.
Al onze kachels zijn CE gekeurd en zijn vervaardigd in overeenstemming met de nieuwste EN (Europese) productienormen.
Bijna alle kachels zijn voorzien van schuiven waarmee de gebruiker de zuurstofaanvoer kan regelen en zo controle heeft over de verbrandingssnelheid en uitgaande temperatuur.

Eco Design 2022

Er zijn nieuwe emissienormen waar alle kachels tegen 2022 aan moeten voldoen. Bij verbranding van hout ontstaan deeltjes. De hoeveelheid deeltjes die vrijkomen bij de verbranding is afhankelijk van de manier waarop het hout wordt verbrand. Onafhankelijk onderzoek toont aan dat Ecodesign 2022-conforme kachels de uitstoot van deeltjes met 90% kunnen verminderen vergeleken met een open vuur en 80% vergeleken met een oude kachel. In recente testen met kachels die Eco Design 2022-conform zijn, bleek dat de kachels 6 keer minder brandstof verbruikten dan niet-conforme kachels. Het resultaat is dat de besparingen op het brandstofverbruik aanzienlijk zijn. Bovendien is de emissiegrenswaarde voor Ecodesign 55% lager dan voor DEFRA-vrijgestelde kachels, en huidige aanwijzingen zijn dat Eco Design 2022 certificering de Defra-certificering zal vervangen tegen 2022.

Beperken van rookoverlast

Mocht u wonen in een gebied waar er een limiet is aan rookuitstoot, wilt u uw rookuitstoot verminderen om overlast voor buren te voorkomen of gewoon omdat u duurzamer wilt stoken, dan kunt een ABCAT toepassen. Dit is een houtrook katalysator die in staat is om de uitstoot van schadelijke stoffen met 96% te verminderen. De ABCAT breekt het roet en de geurstoffen in houtrook af door deze katalytisch na te verbranden. De ABCAT kan eenvoudig bovenop de kachel worden geplaatst, vergelijkbaar met een rookkanaal.

Staal vs. gietijzer

Wat is het verschil tussen gietijzeren kachels en stalen kachels?
Traditionele gietijzeren kachels werden vroeger gemaakt van gewonnen ijzererts, waardoor deze duurzaam waren en beschikten over een lange levensduur. Ze kenmerken zich door veel massa (en gewicht) en hebben een groter aandeel stralingswarmte dan kachels van plaatstaal. De kachel wordt heet, gaat warmte stralen, en zal dit ook nog geruime tijd doen als de kachel niet meer brandt.

Tegenwoordig worden gietijzeren kachels soms vervaardigd uit gerecyclede metalen in plaats van nieuwe ijzererts. Het is goed dat metaal wordt hergebruikt, maar let op dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit van de kachel (kraken van de kachel).

De meeste kachels in ons assortiment worden gemaakt van hoogwaardig gewalst staal. Dit maakt het mogelijk meerdere vormen te creëren met een modern ontwerp. In veel gevallen is een kachel te onderscheiden in twee delen; een interne vuurkist gemaakt van 6-10 mm staal, en vervolgens een dunnere decoratieve buitenmantel die de stijl van de kachel definieert. De verbrandingskamer van bijna alle kachels is bekleed met keramische vuurstenen. Deze beschermen de kachel en verlengen de levensduur.

Stalen kachels worden veel sneller warm dan gietijzeren kachels, maar koelen ook sneller af. Een gietijzeren kachel kan ruim een uur  nodig hebben om de optimale temperatuur te bereiken, terwijl een stalen kachel binnen 30 minuten ruimteverwarming begint te produceren.

Sommige kachels in ons assortiment hebben een speksteenafwerking. Dit is vergelijkbaar met graniet of marmer. Speksteen heeft de mogelijkheid om warmte vast te houden en langzaam af te geven aan de ruimte, waardoor de kachel nog lang nadat het vuur is uitgegaan warmte uitstraalt naar zijn omgeving.

Het benodigde vermogen van de kachel bepalen

 

De benodigde warmteafgifte of capaciteit van de kachel kan worden bepaald door de grootte van de kamer te meten en een eenvoudige berekening toe te passen. Afhankelijk van de mate van isolatie kan 1 kW aan kachelvermogen tussen de 10 en 20 m3 verwarmen. Bij minder goede isolatie is het 10 m3. Bij moderne panden met erg goede isolatie is het rond de 20 m3. Als voorbeeld gebruiken wij in dit stuk 14 m3 (redelijke isolatie,).

U meet de breedte, lengte en hoogte van de ruimte die door de kachel moet worden verwarmd. Vervolgens vermenigvuldigt u eenvoudig de lengte - met de breedte - met de hoogte om het aantal kubieke meters te bepalen. Zodra u  het totaal heeft deelt u dit door 14 om het aantal kilowatt te schatten die u nodig heeft om de ruimte te verwarmen.

Voorbeeld: bepalen vermogen kachel:
lengte van kamer 6 meter, breedte 5 meter, hoogte 2 meter.
6 x 5 x 2 = 60 kubieke meter. Gedeeld door 14 = 4,3 kW
U heeft dus  minimaal ca. 4,5 kW output nodig.

Als u het benodigde vermogen schat voor een niet goed geïsoleerd gebouw, raden we u aan het totaal te delen door 10 in plaats van 14, omdat het opwarmen van een dergelijk gebouw een hoger vermogen vereist. Kortom:  6 x 5 x 2 = 60 gedeeld door 10 = 6 kW .

Alle kachels in ons assortiment zijn getest en geclassificeerd volgens de Europese productienormen en zijn CE-gecertificeerd om de kwaliteit te waarborgen. In onze productbeschrijving vermelden we de maximale en nominale capaciteit (vermogen) van elke kachel. Ze zijn getest in een laboratoriumomgeving. Het nominale vermogen is het vermogen dat de kachel levert zodra het vuur in de kachel tot rust komt.

Nadat u het benodigde kilowattvermogen hebt berekend, raden we u aan een kachel te kiezen waarvan het berekende benodigde vermogen ergens valt  tussen het bereik van het maximale en het nominale vermogen van de kachel.

houtkachel sfeer

Cv-houtkachels - voor warm water

Ons assortiment beschikt over een aantal cv kachels; deze kachels zijn uitgerust met een interne boiler.  Zodra de kachel brandt wordt een gedeelte van de warmte gebruikt om het water in de boiler op te warmen. Dit water kan worden gebruikt  voor de centrale verwarming en als warm water voor sanitair.  

Het verwarmen van het water doet de kachel met een ander vermogen dan waarmee hij de ruimte opwarmt. In de specificaties van de cv kachel is vermeld met welk vermogen de kachel de ruimte op warmt en met welk vermogen de kachel het water in de boiler opwarmt.

De boiler is op zijn plaats gelast in de kachel en kan niet worden verwijderd of in een later stadia worden toegevoegd. Deze boiler in de kachel dient altijd gevuld te zijn met water. Bij een lege boiler kan de kachel zijn warmte niet kwijt en vervormt het metaal.

Voor een goed en veilig hout-cv kachel systeem zijn een aantal voorzieningen nodig.  Zoals een opslagvat dat er voor zorgt dat u het water kan gebruiken wanneer daar vraag naar is, en niet alleen wanneer de kachel brandt. Verder is het nodig dat het vat kan worden na-verwarmd zodat legionellabacteriën worden gedood indien u het water gebruikt als tapwater voor uw douche.

Naast dat het opslagvat het water op temperatuur houdt en opslaat zodat het warme water kan worden gebruikt wanneer daar vraag naar is, heeft het wanneer het toegepast wordt in combinatie met cv kachels ook een technische functie. Het opslagvat zorgt ervoor dat de kachelboiler zijn warmte kwijt kan waardoor er geen te hoge druk kan ontstaan. Bij een voldoende groot opslagvat  kan een systeem worden gerealiseerd dat goed werkt en veilig is.
Naast een opslagvat komen bij hout-cv verwarmingssystemen nog een paar andere onderdelen kijken, zoals een pomp, expansievat en diverse veiligheidskleppen.

De grootte van het opslagvat is afhankelijk van de benodigde hoeveelheid warm water en het vermogen waarmee de cv kachel het water verwarmt. Voor een cv kachel met een waterboiler met een vermogen van 5kW raden we een opslagvat van ongeveer 250 liter aan.
Indien u het warme water gebruikt voor enkel ruimteverwarming is er geen na-verwarming noodzakelijk. Wanneer u het warme water gebruikt voor toepassing in de douche is het belangrijk een na-verwarmer in of achter het vat te integreren. De na-verwarmer zorgt ervoor dat de temperatuur van het water 1 keer per week kan worden opgehoogd tot 60 graden Celsius. Hiermee wordt de vorming van legionellabacteriën tegengegaan. Een veel toegepaste na-verwarmer is een boilervat met een elektrisch verwarmingselement. Er zijn buffervaten op de markt waar zowel de ruimteverwarming als het tapwater op kan worden aangesloten.

Om tot een goed systeem te komen raden wij u aan een ontwerp te laten maken door een bekwaam  installateur die ook in staat is het systeem te installeren. Voor verschillende delen van het land kunnen wij u koppelen aan experts die ook de installatie van dit soort systemen kunnen verzorgen.

Kies uw taal
Kies uw valuta
€

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!