Menu
EUR
Wat zijn de geluidsnormen voor airco’s en warmtepompen? En hoe beperk je het geluid?

Wat zijn de geluidsnormen voor airco’s en warmtepompen? En hoe beperk je het geluid?

Door: D. Tegelbeckers Reacties: 0

Met ingang van 1 april 2021 geldt een maximaal geluidsniveau ten gevolge airco’s en warmtepomp buitenunits. Deze waarde wordt weergegeven in dB en wordt bepaald op de perceelgrens.
Met de maatregel wil de overheid de groeiende overlast van buitenunits beperken en fabrikanten stimuleren om stillere machines ontwerpen.

Het geluidniveau op de perceelgrens mag volgens de regelgeving maximaal 40 dB(A) zijn tussen 19.00 en 07.00 uur. En overdag tussen 07.00 en 19.00 uur maximaal 45 dB (A).
De toegestane 40 dB komt overeen met het geluid in een huiskamer of een stil klaslokaal.
geluidsomkasting

Waar komt het geluid vandaan en hoe wordt het gedefinieerd?

In de buitenunit wordt het geluid met name geproduceerd door de compressor, maar ook de ventilator draagt behoorlijk bij aan het geluid.
De compressor creëert een trilling die resulteert in een bromtoon. Dit is het geluid dat in de buitenunit zelf wordt geproduceerd en wordt weergegeven in de specificaties van de fabrikant als het geluidsdrukniveau. Bijvoorbeeld: 55 dB.
Dit geluid bestaat uit een samenstelling van luchttrillingen van verschillende frequenties. Het oor is voor sommige frequenties gevoeliger dan voor andere. Om dit geluidsniveau te compenseren voor de intensievere ervaren frequenties vindt er een correctie plaats op het geluidsniveau. Deze gewogen geluidssterkte wordt weergegeven als dB(A). 

Hoe wordt het waarneembare geluid bepaald?

Voor het waarneembare toetsbare geluid moeten nog een aantal extra factoren worden bepaald. De locatie van het toestel, de afstand van het meetpunt tot de bron en omgevingsfactoren zoals reflectie, versterking en demping, dienen ook nog te worden meegenomen.
Ook wanneer het apparaat hinderlijk ‘tonaal geluid’ (continu geluid van ongeveer dezelfde toonhoogte) produceert wordt dit gecorrigeerd in de waarde.

De overheid heeft een tool ter beschikking gesteld waarmee precies het geluidsniveau op een bepaalde plek bij een bepaalde buitenunit kan worden bepaald.

Voor wie er helemaal in wilt duiken is hier de rekentool te downloaden.
En hier vindt u de bijbehorende handleiding van de rekentool:

Praktische manieren om de geluidsoverlast te beperken

Bent u bang dat de buitenunit te veel geluid gaat produceren? Dan kunt u op de volgende manier de overlast verminderen:

  1. Vergroot de afstand naar de buitenunit

Omdat geluid zich over een steeds groter gebied verspreid neemt het waarneembare geluid flink af wanneer de afstand wordt vergroot. Wanneer een bepaalde geluidswaarde op een plek wordt gemeten, zal deze met een factor 4 afnemen wanneer de afstand tot de geluidsbron wordt verdubbeld. Dit betekent een afname van 6 dB.

  1. Pas op met reflectie

Als u de airco tegenover een blinde muur plaatst zal het geluid weerkaatsen. Hierdoor wordt het geluid intensiever ervaren. In de rekenmodule van de overheid wordt dit effect meegenomen.
Wanneer u de airco op een boom, struik of open veld richt zal het ervaren geluid een stuk minder worden.

  1. Kies een warmtepomp met voldoende vermogen voor de toepassing

De warmtepomp maakt meer geluid als hij harder moet werken. Selecteer een airco of warmtepomp met voldoende vermogen voor de ruimte of plek waar u hem gaat toepassen. Als hij te klein is staat hij altijd op maximaal vermogen te draaien met maximaal geluid.

  1. Beperk geluid met dempers

Door de buitenunit op een stabiele ondergrond te plaatsen, voorkomt u dat de ondergrond gaat trillen en het geluid kan doorgeven. Om deze reden is het verstandig om de airco op trillingsdempers te plaatsen

  1. Gebruik een geluid reducerende omkasting

Door een speciale omkasting wordt het geluid naar de omgeving toe gereduceerd. Met een goede omkasting wordt het geluid met 9 tot 15 dB gereduceerd. De omkastingen zijn zo ontworpen dat ze nagenoeg geen effect hebben op de werking en effectiviteit van de buitenunit

Geluiddempende omkasting

De geluid reducerende omkasting wordt over de buitenunit geplaatst en zal deze volledig omvatten. De wanden van de omkasting bestaande uit gehoekte lamellen gevuld met isolatiemateriaal. De lucht kan vrij doorstromen. De geluidsgolven botsen echter tegen de wanden en worden voor een belangrijk gedeelte geabsorbeerd. Dit zorgt voor de geluidsreductie.
Als bijkomend voordeel beschermd de omkasting de buitenunit tegen weersinvloeden en beschadiging, en onttrekt de buitenunit uit het zicht.
Er zijn verschillende omkastingen op de markt in verschillende groottes.

Bekijk hier ons assortiment van geluidsreducerende omkastingen.

Monoblock airco

Een andere manier om het probleem uit de weg te gaan is door een airco-warmtepomp zonder buitenunit te gebruiken. Deze  monoblock airco’s bestaan uit een enkele binnenunit, met 2 gaten in de gevel naar buiten.
De compressor die geluid maakt bevindt zich in de woonruimte waardoor het effect buiten minimaal is en u geen overlast voor de omgeving creëert.
De airco beschikt over geluidwerende eigenschappen om het akoestisch comfort zoveel mogelijk te waarborgen. Zo zijn ze vaak voorzien van een gecoördineerde inverter compressor en ventilatie unit om het geluidsniveau zo laag mogelijk te houden. Daarnaast zijn ze in veel gevallen voorzien van geluidsabsorberend materiaal.

Bekijk hier ons assortiment van airco-warmtepompen zonder buitenunit.



Voorkom dat uw comfort leidt tot overlast in de buurt. Plaats zorgvuldig uw buitenunit en beperk de impact van het geluid.

 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!