Terug

  • Top producten voor scherpe prijzen
  • Veel op voorraad en snel leverbaar
  • Uitstekende service en verstand van zaken

Het nut van een kalkpreventiesysteem

Het nut van een kalkpreventiesysteem

Heeft u last van kalkaanslag op uw douchewand? Ervaart u kalk op het verwarmingselement van uw boiler, wasmachine of koffieapparaat, en extra energieverbruik? Lees meer over een kalkpreventiesysteem in het onderstaande artikel.

Heeft u wel eens gehoord van de ‘hardheid van water’? Dat heeft betrekking op de hoeveelheid kalk in uw drinkwater. Deze kalk is een verzamelnaam voor alkalische zouten van calcium. De hoeveelheid kalk in het water wordt aangeduid in Duitse Hardheid (dH). In Nederland is in het Drinkwaterbesluit vastgelegd dat het water niet lager dan 5,6°dH en niet hoger dan 18°dH mag zijn. Het waterbedrijf zal zorgen dat de hoeveelheid kalk binnen de afgesproken marges blijft. Maar er zal altijd wat kalk in het drinkwater zitten. Dit water gaat ook naar uw boiler en wasmachine. Is dit een probleem?

De invloed van een laagje kalk

Een klein laagje kalk heeft een enorme impact op het rendement van uw elektrische waterverwarmers. Wanneer water boven de 60 graden wordt verwarmt gaat de kalk neerslaan op het verwarmingselement. Hierdoor zal het apparaat op den duur steeds meer energie vragen. Een kalklaag van slechts 0,4 mm zorgt al voor een rendement verlies van 4%!
Naast dat verkalkte verwarmers meer energie verbruiken gaan ze ook minder lang mee.


Wat merkt u van de aanwezige kalk?

Kalk kan een negatief effect hebben op een gevoelige huid. Hoe harder of lager het water, des te agressiever het reageert. Tevens heeft een grote hoeveelheid kalk in het water invloed op het zeep/wasmiddel gebruik, u heeft namelijk meer nodig voor dezelfde werking. De zogenaamde ‘wasverzachters’ gaan dit effect tegen.

Wanneer is een kalkpreventiesysteem handig?

Als u veel elektrische water verwarmers zoals boilers gebruikt, is een kalkpreventiesysteem meestal een nuttige investering. De kosten van een kalkpreventiesysteem voorkomen hogere kosten door stijgend energieverbruik ten gevolge van kalkvorming. Door de investering in het kalkpreventiesysteem bespaart u geld op onder andere uw energierekening en gaat uw waterzijdige apparatuur (koffieapparaat, boiler, waterkoker, wasmachine etc.) langer mee.

Wanneer u regelmatig last heeft van kalkaanslag in de leidingen en badkamer dan kunt u met het kalkpreventie systeem nieuwe aanslag voorkomen. Het systeem voorkomt dat kalk neer slaat in uw leidingen of op het verwarmingselement van uw water verwarmer, zonder dat dit van invloed is op de hardheid van uw water.

Kalkpreventie, geen waterontharder

Belangrijk om te weten is dat het kalkpreventie systeem geen ontharder is. Het systeem laat namelijk de kalkdeeltjes in het water, maar zorgt er voor dat deze zich niet kunnen hechten. Bij een wateronthardingssysteem worden de kalkdeeltjes juist verwijderd en daarbij het water onthard. Het voordeel van een kalkpreventiesysteem in tegenstelling tot een waterontharder is; de goedkopere prijs en een makkelijke installatie. Het kalkpreventiesysteem past namelijk makkelijk in uw meterkast en er zijn meerdere installatie mogelijkheden. Eveneens beschikt het kalkpreventiesysteem over een verantwoorde manier van behandelen, dat geen invloed heeft op de gezondheid van de mens.


Hoe werkt het kalkpreventiesysteem?

Het kalkpreventie systeem is een doseringssysteem die een kleine hoeveelheid (max. 5 PPM) polyfosfaat toevoegt aan het leidingwater, waarmee kalkaanslag en corrosie worden vermeden. Het toevoegen van polyfosfaat is niet schadelijk voor de drinkwaterkwaliteit. Dit isoleert de kalk in het water (door een beschermende laag te vormen) en zorgt dat de kalk niet neerslaat in leidingen, apparatuur of het sanitair. Kalk blijft dus aanwezig, maar zonder de nadelige effecten van kalkaanslag. Bij het drinken van het water breekt de beschermende laag af.

Hoe lang gaat zo’n preventie systeem mee?

Het systeem gaat na installatie levenslang mee. Een patroon in het kalkpreventiesysteem gaat gemiddeld 40.000 liter mee. Voor een huishouden van 4 personen geldt in de regel dat een patroon na zo’n drie maanden vervangen dient te worden. Hiervoor zijn speciale navulpatronen beschikbaar. Het filter kan hergebruikt worden na omspoeling.

Kalkpreventiesysteem online bestellen

Is uw interesse gewekt door de werking en voordelen van het kalkpreventie systeem? Dan kunt u deze eenvoudig online bestellen. U kunt hier de producten bekijken ten aanzien van het kalkpreventiesysteem.

Meer weten?

Wilt u meer lezen over het preventie systeem?  Of over waterontharders? Bekijk de uitgebreidere beschrijving bij onze preventiesystemen.
U bent natuurlijk ook welkom in onze showroom op de Dovenetelstraat 25M te Rotterdam.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Green Hat Holland 9.3 / 10 - 270 Reviews @ Webwinkelkeur